Büyük Deprem Kalıcı Yoksulluk

Kahramanmaraş-Hatay merkezli 6 Şubat depremlerinde çevresindeki tüm binalar yıkılırken yalnızca Kahramanmaraş İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) binası ayakta kalmıştı.

“İsmail Küçükkaya İle Yeni Bir Sabah” programında açıklamalar yapan İMO Şube Temsilcisi Ökkeş Buğra Dalkıran, yakın zamanda Meclis’ten geçen Kentsel Dönüşüm Yasası’na tepki göstererek, “Depremin yıkamadığı binamız, yeni yasa ile rezerv alanı içinde olduğu için yıkılabilir” diyor.

İMO binası çevresinde enkazlar kaldırılmış, inşaat başlamış.

İş insanı Erol Bilecik‘in Antakya’da yaptırdığı Hatay Erol Bilecik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Kongre Merkezi de Hatay yerle bir olurken İMO binası gibi dimdik ayaktaydı.

Bu iki yapı da inşaat mühendisliği bölümlerinde ders olarak okutulmayı hak ediyor. Bu binalar deprem uzmanlarının “Deprem değil bina öldürür” deyişinin açık kanıtı

İndeks Bilgisayar A.Ş’nin yönetim kurulu, Türkiye Bilişim Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜBİSAS), İTÜ Mezunlar Derneği, Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) eski başkanlarından ve Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanvekili Erol Bilecik, Hatay’da bilişim gençliği yetişmesi için emek veren bir iş insanı.

Kendisi de Antakyalı olan Bilecik, üniversite öğrenimine kadar ilk-orta-lise hayatını memleketinde tamamlıyor.

Bilecik, Türkiye’nin “teknoloji tüketen değil üreten bir ülke olması için” için Hatay’da “Bilim Seferberliği” de başlatmıştı.

Ayakta kalan iki binanın ortak noktası gün gibi ortada: Bilimsel yaklaşım.

On binlerce cana mezar olan binaların ortak noktası da belli: 1- İmara uygun olmayan yapılaşma 2- Bina güvenliğini hiçe sayan rant ittifakı.

KENTSEL RANT 85 MİLYAR DOLAR

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Şubesi bundan 3 ay önce geniş katılımla “Her yönüyle deprem” başlıklı bir çalıştayda şu görüş dile getirilmişti:

“Akıllı şehirler planlanarak, yeni imar planları şehrin avantajına çevrilmelidir. Ancak, kentsel dönüşümler illa ki tünel kalıp sistemleriyle değil, fenni kurallar çerçevesinde klasik kalıp yöntemleriyle de planlanmalıdır. Şehrin geleceği için tek tip konut üretmek, şehre yapılabilecek en büyük kötülüktür.”

Deprem bölgesinde imar faaliyetlerinin bu uyarıların dikkate alınarak yapıldığını düşünmek istiyorum.

Aynı çalıştayda İMO Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yengeç kentsel dönüşüme değinerek, “Kentsel dönüşümler sadece rantı yüksek bölgelerle kalmıştır. Son 12 yılda İstanbul’da riskli olduğu iddiasıyla dönüştürülen yapının yüzde 13 olmasına karşın yaratılan bağımsız bölüm yüzde 85 artmıştır. Kentsel dönüşüm ile sağlanan rant gelirinin 85 milyar dolar civarında olduğu söylenmektedir. Dolayısıyla kentsel dönüşüm adı altında deprem hazırlığı iddiaları safsatadır” ifadelerini kullanıyor.

AİLELER ADALET PEŞİNDE

Büyük depremde enkaz altında kalan çocuklarının yaşam haklarını arayan “Adalet Peşinde Aileler” dün de Kadıköy Rıhtım’da toplandılar. Sorumluların yargı önünde hesap vermelerini bekliyorlar.

Malatya Büyükşehir Belediyespor takımından 11 voleybolcu ile 4 ampute futbolcu, Battalgazi’de konakladıkları Kırçuval Otel’in depremde yıkılmasıyla enkaz altında kaldı.

Otelin sahibi Battalgazi Belediyesi Başkan Yardımcısı Zafer Kırçuval yargı önüne çıkmadığı gibi görevinden istifa da etmemiş.

Hem sağlam binalar yapmıyorlar, hem de sorumluluk almıyorlar!

46 BİN KONUT ÇEKİLİŞİ YAPILACAK

Normal şartlarda her 14 günde bir gerçekleşen Kabine toplantısının 29 Ocak’ta yapılması bekleniyordu fakat toplantı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın takviminde yer almadığı için yapılamadı.

Yeni toplantı tarihi henüz açıklanmadı fakat Kabine’nin 5 Şubat 2024 Pazartesi günü toplanması bekleniyor.

İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, 1 Şubat’ta yapımı tamamlanan 46 bin deprem konutunun kura çekiminin yapılacağını, 6 Şubat’ta ise konutların anahtar teslimlerinin başlayacağını bildirdi.

Sözleşme imzalama aşamasında konut alıcılarından konut bedelinin yüzde 10’u peşin 96 ay (8 yıl) vadeli, yüzde 15 peşin 108 ay (9 yıl) vadeli veya yüzde 25 peşin 120 ay (10 yıl) vadeli alternatifler ile satılacak.

Halen çadırda yaşamak zorunda kalan insanlar, hangi ödeme gücü ile konut sahibi olabilir?

Kalıcı yoksulluğa bir adım daha yaklaşıyoruz…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir