CHP’den ‘2002’den önce traktör yoktu’ diyen AK Partili Usta’ya: Tarihi fesli Kadir’den okuyunca işte böyle oluyor

AK Parti Ankara Milletvekili Leyla Şahin Usta “Traktör yoktu bu ülkede, traktör üretimi yoktu bu ülkede. Şimdi, ‘yüksek teknoloji’ dediğimizde, sadece İHA’ları, SİHA’ları kastetmiyorum. Bu ülke kendi solunum cihazlarını üreten bir ülkedir” ifadelerini kullandı. CHP İstanbul Milletvekili Gökhan Günaydın, “Türkiye’de Tayyare ve Motor A.Ş. 1926 yılında kuruldu. 3 Mayıs 1934’te Kayseri Uçak Fabrikası’nda yapılan uçağımız Kayseri’den Ankara’ya ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Türkiye’de ilk traktör 8 Mart 1955 tarihinde üretildi. Tarihi fesli Kadir’den okuyunca işte böyle oluyor” yanıtını verdi.

USTA: BU ÜLKEDE TRAKTÖR YOKTU

TBMM Genel Kurulu’ndaki bütçe görüşmelerinde söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, “Bugün 2 önemli bakanlığımızın bütçelerini görüştük, konuşmalarını dinledik. Grubumuzda konuşma yapan kıymetli vekillerimize teşekkür ediyorum. Her biri konuşma alanında doyurucu, bilgili ve iktidarımız döneminde yapılan veya öncesi fark etmez, yapılan tüm çalışmaları ve yatırımları değerlendirerek doyurucu konuşmalar yaptılar” dedi.

Teknoloji ihracatının AK Parti döneminde gerilediği eleştirisine yanıt veren Usta, “Türkiye’nin yüksek teknoloji ihracatının 2002’den önce ve daha yüksek olduğunu iddia eden bir vekilimiz vardı, yüzde 6’larda olduğunu. Allah aşkına, ‘yüksek teknoloji’ dediğimiz şey bu ülkede ne zaman ve nasıl gelişti, bunu hepimiz çok iyi biliyoruz ki milletvekillerimiz yaptıkları konuşmalarda tek tek ayrıntılı bunları anlattılar. Traktör yoktu bu ülkede, traktör üretimi yoktu bu ülkede. Şimdi, ‘yüksek teknoloji’ dediğimizde, sadece İHA’ları, SİHA’ları kastetmiyorum. Bu ülke kendi solunum cihazlarını üreten ve salgında da kendi solunum cihazlarıyla hem kendisine hem de dünyadaki pek çok ülkeye nefes olmuş yüksek bir teknolojiyi geliştirmiş bir ülkedir” diye konuştu.

“Yüksek teknolojiden anlaşılan sadece bir yurt dışından Zoom toplantısı yapmaksa biz onları çoktan geçtik” diyen Leyla Şahin Usta, “Yarın öbür gün -Sayın Bakanımız da burada- uzaya inşallah girişimimizi başlatıyoruz. Bu noktaya gelmemizde emeği geçen, bu ülkede üreten, bu ülkenin yerli ve milli mühendislerini, bilim adamlarını, teknisyenlerini, işçilerini yok sayan anlayışı özellikle kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu sırada CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, “1934’te uçak yapılıyor, iki uçak” karşılığını verdi.

GÜNAYDIN: 1934’TE İLK UÇAĞIMIZ UÇUŞUNU GERÇEKLEŞTİRDİ, İLK TRAKTÖR 1955’TE ÜRETİLDİ

Daha sonra söz alan CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, şunları söyledi:

“Gerçekten gayet teknik ve olgun bir düzlemle görüşmeler devam ediyor idi. Ta ki AKP Grup Başkanvekili’nin traktörle başlayan metaforlarını peş peşe sıralayana kadar. AKP’den evvel bu memlekette hiçbir şey yapılmadığı iddiası, Türkiye Cumhuriyeti tarihini son 20 yıla özgüleme iddiası yalnızca boş bir hayalden ibarettir ve her seferinde bunların kanıtlarını söylüyoruz.

Türkiye’de Tayyare ve Motor A.Ş. 1926 yılında kuruldu. 3 Mayıs 1934’te Kayseri Uçak Fabrikası’nda yapılan uçağımız Kayseri’den Ankara’ya ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Türkiye’de ilk traktör 8 Mart 1955 tarihinde üretildi. Ve böylece Türkiye hem uçak sanayisinde hem de bunun devamı olan tarım makineleşmesi sanayisinde hızla ilerleme kaydetti.”

‘YOKSULUN ADALETE ULAŞMASI MÜMKÜN DEĞİL’

Yargı sisteminde adaletsizlikler yaşandığını belirten Günaydın, “Adaletten bahsediyorlar, söyleyecek çok örnek var, Türkiye’de çok sayıda politik tutuklu var ve bunların her türlü hakkı ihlal ediliyor. Ama bunlardan öte bir başka şey var: Türkiye’de yoksulun, sahipsiz olanın adalete kavuşması mümkün olmuyor. Ya, İstanbul’da daha dün bir motokurye kardeşimiz Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu tarafından açıkça ezildi, siz bir adli kontrol tedbiri bile uygulayamadınız. 2 Aralık’ta Türkiye’yi elini kolunu sallaya sallaya terk eden Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlunun arkasından nutuk atmaktan başka elinizden hiçbir şey gelmiyor. Bari adaletten bahsetmeyin, gerçeklerden söz etmeyi sürdürelim” dedi.

USTA: NURİ DEMİRAĞ’IN FABRİKASI KAPATILDI

Tekrar söz isteyen Leyla Şahin Usta, “Sadece ben de bir örnek vereceğim. Nuri Demirağ’ı hepimiz biliriz, mekânı cennet olsun. 1946’da açılan o fabrika kapatıldı, uçak fabrikası yerine soba fabrikasına çevrildi ve millete o sobaların geçişi de izletildi. Bunu da bu tarihe not edecek şekilde özellikle söylemek istiyorum. Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlunun da getirilmesiyle ilgili diplomatik girişimler başlatılmış, gelecek ve Türkiye’de de yargılanacaktır. Tabii ki hepimiz adaletin savunucusuyuz ve cezasını çekmesini hepimiz arzu ediyoruz” karşılığını verdi.

GÜNAYDIN: TARİHİ FESLİ KADİR’DEN OKUMAYIN

Gökhan Günaydın’ın “Sevgili Başkanım, tarihi fesli Kadir’den okuyunca işte böyle oluyor yani ‘Shakespeare diye bir şey yoktur, o Şeyh Pir’dir ve Anadolu’da yaşamıştır’ diyen bir adamdan tarih okuyunca böyle oluyor. Türkiye ilk motor sanayisini de burada kurdu, uçak sanayisini de burada kurdu” yanıtından sonra şu tartışmalar yaşandı:

LEYLA ŞAHİN USTA: Kurulduktan sonra ne oldu, onu söylüyorum.

GÖKHAN GÜNAYDIN: Ha, 1950’den bu yana bu memleket sizin elinizde inim inim inlediği için bunlar kapatıldı yani Türkiye’de sizin öncüleriniz olan insanlar tarafından kapatıldı bu işler. Bunların tamamının altını güzel çizmek lazım. Tarihi Fesli Kadir’den okumayın.

LEYLA ŞAHİN USTA: Bu fabrikaları sürdürülebilir hâle getiren biziz yani.

GÖKHAN GÜNAYDIN: Bir şey daha söyleyeceğim. Ya, bu Lozan’ın 100’üncü yılı ne oldu? Hani madenler, arama falan serbest bırakılmıştı. Artık zengin olabilecek miyiz? Hâlâ aynı yalanları söylemeye devam edebiliyor musunuz? Ya, bunları boş verin de gerçeklere dönün artık.

EJDER AÇIKKAPI: Biz bunları zaten biliyoruz!

GÖKHAN GÜNAYDIN: Sen biraz daha fazla bağırsana! Oradan gelmiyor sesin, biraz daha fazla bağır! Oradan gelmiyor sesin, biraz daha fazla bağır! Fesli Kadir’den oku sen tarihi, Fesli Kadir’den oku tarihi.

(HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir