Mahfi Eğilmez: Enflasyon, ekonomik kriz olarak görülmüyor

Enflasyon Artışıyla Alım Gücü Düştü

Enflasyondaki yüksek artışın devam etmesiyle birlikte, birçok kişinin alım gücü azaldı ve raflardaki ürünlere ulaşmak zorlaştı.

Ekonomist Mahfi Eğilmez, “Kriz ve Türkiye” başlıklı yazısında enflasyonla ilgili büyüme rakamlarına dikkat çekerek, kriz durumunun olmadığını belirtti.

‘İki Temel Gösterge Önemli’

Büyüme verilerine vurgu yapan Eğilmez, “Bir ekonomide kriz olup olmadığını anlamak için genellikle büyüme oranı ve enflasyon gibi iki temel göstergeye bakılır. Bu oranlar ülkelere göre farklılık gösterir. Örneğin Türkiye için %5 büyüme ideal kabul edilirken, ABD veya Almanya için oldukça yüksek, Çin ve Hindistan için ise düşük bir orandır. Benzer şekilde, çift haneli enflasyon Türkiye’de kriz olarak görülmezken, ABD ve Avrupa için felaket olarak değerlendirilebilir. Kriz algısı ülkelerin koşullarına, kültürlerine göre değişiklik gösterir” şeklinde konuştu.

‘Büyümenin Daralmaya Dönüşmesi Kriz Belirtisidir’

Eğilmez, “Kasım ayı itibarıyla 12 aylık enflasyon oranı %47,09. Bu seviyedeki enflasyon gelişmiş ekonomiler için kriz anlamına gelir. Ancak Türkiye için hala bir kriz durumu söz konusu değil. Bizde kriz olarak nitelendirilen durum, büyümenin daralmaya geçmesidir. Bu durumda işten çıkarmalar başlar, işsizlik artar” açıklamasında bulundu.

Ekonomik Krizin Tanımı

Eğilmez, ekonomik krizin tanımını da yaparak şunları dile getirdi: “Ekonomik kriz, mal, hizmet, üretim, döviz fiyatları gibi temel unsurlarda kabul edilemez düzeydeki dalgalanmaları içerir. Benim kriz tanımım ise; büyüme, işsizlik, enflasyon, faiz oranları, bütçe açığı, cari açık, yerel para biriminin dış değeri gibi ekonomik göstergelerin yanı sıra geleceğe dair beklentilerin bozulması ve bu bozulmanın belirli bir süre devam etmesidir.”

(ALINTI)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir